Susanne Bout Raadslid PvdA Zoetermeer

Raadslid PvdA Zoetermeer

Klik hieronder op de inhoudsopgave om meteen naar een onderwerp toe te gaan:

Algemeen

In oktober 2016 kwam er een plekje voor me vrij in de fractie van de PvdA Zoetermeer en werd ik beëdigd als commissielid. Precies een jaar later, in oktober 2017 werd ik fractiemedewerker van de PvdA Zuid-Holland. Provinciale politiek is echt anders dan de lokale politiek en bovendien zat deze fractie in de oppositie in plaats van in de coalitie, zoals in Zoetermeer. Ik heb er heel veel van geleerd, door intensief aan de zijlijn mee te kijken.
Voor de verkiezingen van 2018 kwam op de kieslijst op plaats twee en in maart 2018 keerde ik heel bewust terug naar de gemeenteraad; dit keer als raadslid. De PvdA-fractie kwam ook in Zoetermeer (voor het eerst ooit) in de oppositie. Hoe je ook effectief politiek kunt bedrijven in de oppositie, daar had ik gelukkig al iets over geleerd in het Provinciehuis.
Ik was dan ook heel blij dat ik weer op de tweede plaats stond voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Ook van maart 20223 tot en met maart 2026 mag ik weer raadslid zijn.


Portefeuilles 2022-2026: Wijkgericht werken, Omgevingswet, Bouwen, Verkeer & OV en Resultatendebat. Lid van de Adviescommissie Vervoersautoriteit van de MRDH. Wijken: Seghwaert en Noordhove.

Portefeuilles 2018-2022: Jeugd(zorg), Onderwijs, Omgevingswet, Grondbeleid, Bestemmingsplannen en het Resultatendebat.

Naast het raadslidmaatschap doe ik nog een aantal dingen namens de PvdA Zoetermeer:

  1. Als vicevoorzitter van het presidium van de Gemeenteraad Zoetermeer ben ik (roulerend) voorzitter bij de drie raadscommissies van de gemeenteraad van Zoetermeer en medeverantwoordelijk voor het opstellen van de agenda’s en vaststellen van de spreektijden van gemeenteraads- en commissievergaderingen.
  2. Daarnaast ben ik webmaster van de website van PvdA Zoetermeer en beheerder van de Facebook-, Twitter- en Instagram-accounts van PvdA Zoetermeer.
  3. En ik ben Ambassadeur van Omdat ik het verdien, een actie-netwerk opgericht door PvdA Europa dat opkomt voor het dichten van de loonkloof. Als Ambassadeur probeer ik via de lokale politiek de loonkloof te dichten en daar ook in de lokale afdeling aandacht op te vestigen.

Plannen voor 2022-2026

Niet alleen kan ik nog veel leren van en voor dit mooie vak, er valt helaas in Zoetermeer ook nog veel te verbeteren! Ik heb nog heel veel plannen om dat te gaan verwezenlijken. Deze zijn hieronder beschreven in een shortlist van vijf punten en een longlist van 15 punten (dit zijn ook de vijftien punten die op mijn verkiezingsflyer staan). En tot slot staan er ‘dwarsverbanden’: onderwerpen waar ik altijd bij elk onderwerp op zal letten.

Shortlist

Ik heb er ontzettend veel zin in om me nog een keer 4 jaar voor de volle 100% in te zetten voor Zoetermeer. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Zoetermeer nog mooier wordt. Want er valt nog wel het een en ander te verbeteren.
Daarom heb ik een shortlist opgesteld voor de vijf speerpunten waar ik op wil focussen.

  1. Betaalbaar wonen
  2. Armoedebeleid/solidariteit
  3. Zeggenschap voor buurten
  4. Gelijke kansen voor kinderen
  5. Groen, milieu, klimaat
5 speerpunten: betaalbaar wonen, armoedebeleid/solidariteit, zeggenschap voor buurten, gelijke kansen voor kinderen en groen, milieu, klimaat.

Zodat Zoetermeer een stad wordt:
🌹 Waarin voor iedere inkomensgroep een betaalbare woning te vinden is (zonder jarenlange wachtlijsten).
🌹 Waarin ondernemers, musea, culturele organisaties en onderwijzend en verplegend personeel de steun krijgen die ze verdienen.
🌹 Waarin buurtbewoners en wijkmanagers meer invloed krijgen op hun eigen wijk.
🌹 Waarin ieder kind de kans krijgt zich te ontwikkelen, ongeacht het inkomen of de afkomst van de ouders.
🌹 Waarin we zoveel mogelijk van het groen kunnen blijven genieten.
#SamenMakenWeDeStad.

Campagneflyer verkiezingen 2022 Lijst 8 nummer 2

Verkiezingsflyer gemeenteraadsverkiezingen 2022

Boven het plaatje van mijn verkiezingsflyer staat mijn shortlist van vijf punten, maar zoals je kunt zien op mijn flyer zijn eigenlijk vijftien punten waar ik me vooral voor wil inzetten in Zoetermeer:

1. Betaalbaar wonen: Het belangrijkste speerpunt bij de verkiezingen voor 2022 in Zoetermeer is wat mij betreft het feit dat wonen onbetaalbaar wordt (of zelfs al is).

Ik blijf me inzetten voor betaalbare woningen voor iedereen. Ik wil daarbij graag de gevleugelde uitspraak van Jan Schaefer noemen: “In gelul kan je niet wonen”. Helaas is deze uitspraak ook voor Zoetermeer meer van toepassing dan ooit. Er moet voor elke inkomensgroep een betaalbare woning te vinden zijn in Zoetermeer. Dus we moeten goedkope en dure huizen bouwen, zodat iedereen zich thuis voelt in Zoetermeer. Máár: er moet geen onzin verkocht worden over de woningmarkt (die trouwens helemaal geen markt is).

  • Een goedkope huurwoning is niet hetzelfde als een sociale huurwoning!
  • Met een instandhoudingstermijn van slechts 15 jaar zal ik nooit akkoord gaan!
  • Er zijn in Zoetermeer te weinig sociale koopwoningen en er is te weinig diversiteit in woningen.
  • Er moeten wat mij betreft meer mantelzorgwoningen komen.
  • Het moet eenvoudiger worden om woningen samen te kopen, ook als je geen partner van elkaar bent.
  • Er moet meer aandacht en ondersteuning komen voor alternatieve woonvormen voor ouderen. Knarrenhofjes zijn een mooi idee dat stimulans verdient. Ook andere woonprojecten met gemengde woonvormen hebben mijn voorkeur. Met ‘Meergeneratiehofjes’ die zijn bedoeld voor mensen van 19 tot 109 jaar kunnen starters, oudere jongeren, jongere ouderen & senioren onder elkaar wonen in een levendige gemeenschap waar men elkaar kent. Waar men elkaar helpt. Niet met zorg, maar met aandacht.
Protestbord ‘In gelul kan je niet wonen’

2. Sociale voorzieningen: Ik wil blijven strijden voor goede (sociale) voorzieningen voor de stad, maar deze staan nu ernstig onder druk. Alles wat we wegbezuinigen komt nooit meer terug (zoals de wijkbibliotheek van Seghwaert) of komt pas terug na een lang traject (denk aan het zwembad).

3. Kansenongelijkheid: We creëren op dit moment door kansenongelijkheid en ongelijke toegang tot de beschikbare faciliteiten een scheefgroei tussen de haves en de have nots. Deze scheefgroei moet worden rechtgetrokken. Het kan en moet eerlijker!

4. Ongelijkheid met ongelijkheid bestrijden: Ik wil gelijke kansen voor kinderen die hier opgroeien, en dat begint al in de wieg. Daarbij ben ik een groot voorstander van de aanpak van Marjolein Moorman (wethouder Onderwijs in Amsterdam): kinderen die het slechter hebben moeten we meer helpen dan kinderen met wie het iets beter gaat.

5. Wachtlijsten: Ook aan kortere (of geen) wachtlijsten voor Jeugdzorg en voor Wmo moet blijvend gewerkt worden, waarbij ik bijvoorbeeld voor de Wmo weer een eigen bijdrage naar draagkracht zou willen. Laat de sterkste schouders nou gewoon de grootste lasten dragen. Dat is lokaal te regelen, als we maar echt willen.

6. De vervuiler betaalt: Voor het afvalbeleid geldt wat mij betreft: ‘de vervuiler betaalt’. En daarmee bedoel ik niet de inwoners, maar de grote bedrijven.

7. Maatwerk & menselijke maat: Wat ik vaak mis in het huidige beleid is het maatwerk en de menselijke maat. Door maatwerk toe te passen kan beleid regelmatig goedkoper worden toegepast dan bij ‘eenheidsworst’. En door omdenken en vooral door te kijken naar de geest van de wet, krijg je vaker meer tevreden inwoners. Door maatwerk en de menselijke maat te combineren in het gemeentelijk beleid krijg je blijere inwoners tegen minder kosten.

8. Ga uit van vertrouwen en niet van wantrouwen: Ik wens iedereen een overheid toe die veel dichter bij de inwoners staat.
Een voorbeeld van wat ik daarvoor al bereikt heb is de motie Vrijstelling van 1200 euro, die ervoor zorgt dat Zoetermeerders in de bijstand niet op hun uitkering gekort worden voor het ontvangen van giften zoals boodschappen of verjaardagsgeld. Dit soort regelingen zou ik veel vaker voor elkaar willen krijgen in Zoetermeer.

9. Meer ruimte voor ondernemende Zoetermeerders: Daarmee bedoel ik niet alleen ondernemers, maar ook personen met andere (burger)initiatieven. Sta open voor ideeën die uit de stad komen, niet alleen de ideeën die uit het stadhuis komen.

10. Onderhoud: Er is meer aandacht en geld nodig voor de staat van het onderhoud van Zoetermeer: de winkelcentra, het asfalt en het groenonderhoud zijn niet meer wat het ooit geweest is. Ik woon sinds 2004 in Zoetermeer en zie jaar na jaar de verloedering toenemen.

11. Kies voor de aarde: Onze groene stad moet wel zo veel mogelijk groen blijven. Dus ik ben tégen het bouwen van woningen in het Van Tuyllpark en vóór het beschermen van onze unieke Plas van Poot. Ik ben vóór (meer) zonnepanelen op alle daken van Zoetermeer en ik blijf tégen kraampjes en eettentjes in parken en tégen alleen ‘functioneel groen’ in de stad.

12. Budget voor de wijk: Bij het wijkgericht werken wil ik nog steeds een wijkmanager voor elke wijk, een goed mandaat voor wijkmanagers en een wijkbudget voor bewoners voor elke wijk.

13. Beschermd wonen: Niet iedereen kan zelfstandig wonen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of aan psychisch kwetsbare inwoners. Er moeten meer (kleinschalige) beschermde woonvormen voor kwetsbare groepen in Zoetermeer komen. Door de dubbele vergrijzing en veranderende zorgbehoefte, stijgt de vraag naar woonzorglocaties en naar diverse woonvormen met of zonder zorg.

14. Daklozen: Het aantal mensen dat dakloos of thuis loos is en noodgedwongen op straat slaapt, is de afgelopen jaren helaas verdubbeld! Niemand, wat de oorzaak van dak- of thuisloosheid ook is, hoeft op straat te slapen. Zoetermeer kent zelf geen nachtopvang voor dak- en thuislozen en dat moet zo snel mogelijk veranderen. Ik ben zeer gecharmeerd van het principe van Housing First.

15. Regenboogstad: Zoetermeer is regenboogstad, maar doet wat mij betreft te weinig dat zichtbaar is voor de LHBTI-gemeenschap. Ik wil elke dag de regenboogvlag laten wapperen in Zoetermeer, niet alleen op Coming Out Day en op Paarse Vrijdag.

🌹 Het kan en moet in Zoetermeer eerlijker en socialer. Met voor iedereen dezelfde kansen. Samen. Met solidariteit voor de ander! 🌹

Dwarsverbanden

Tot slot zijn er een aantal onderwerpen die altijd belangrijk zijn. Bij elk onderwerp let ik op:

  • Inclusie: Dit gaat over het meedoen en erbij horen. Vaak hoor je ook de term inclusieve samenleving of gevarieerde samenleving. Een samenleving waar iedereen kan meedoen. Een eenvoudige definitie van inclusie is: ‘insluiting, het tegenovergestelde van exclusie (uitsluiting)’. Inclusie beslaat heel veel terreinen, zoals bijvoorbeeld:
    • Toegankelijkheid (letterlijk): Kapotte straatstenen, kapotte liften, zware deuren met deurdrangers, hoge drempels, steile bruggen, smalle gangpaden, kleine toiletruimten: je staat er niet bij stil als je gezond van lijf en leden bent. Maar het zijn vaak enorme hindernissen als je een handicap hebt. Bij elk (ver)bouwproject moet hier steeds weer op gelet worden.
    • Toegankelijkheid (figuurlijk): Niet iedereen heeft een dikke portemonnee. Niet iedereen kan lezen en schrijven. En niet iedereen vindt in de digitale wereld zijn/haar weg. Is iets te duur? Is iets te moeilijk? Dan zijn zaken die voor een ander heel normaal zijn, voor jou niet toegankelijk. Hier moet blijvend aandacht voor zijn. Ik wil financiële steun voor mensen met een kleine beurs en aandacht voor begrijpelijke taal.
    • Diversiteit: Diversiteit is een plus! We zijn allemaal anders en dat is juist mooi. Ik wil veel meer aandacht voor de buitenbeentjes, de creatievelingen en de kleurrijke Zoetermeerders. Ik wil me blijven inzetten voor de LHBTI-rechten in Zoetermeer en daarom wil ik elke dag de regenboogvlag laten wapperen en een Roze Zaterdag in Zoetermeer.
    • Pesten: Pesten gebeurt op school, op werk, maar ook in verpleeghuizen. Pesten kan niet door de beugel! Elke school en elke organisatie zou wat mij betreft een anti-pestprotocol moeten hebben. Door het protocol te volgen ontstaat een samenwerking tussen alle betrokkenen. Het is een leidraad, biedt houvast en zal de veiligheidsbeleving van alle betrokkenen vergroten.
  • Discriminatie: Dit betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Je kunt je om allerlei redenen gediscrimineerd voelen, bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst. De PvdA Zoetermeer heeft daarom een website om discriminatie te melden: https://meldpuntzoetermeer.nl/.
  • Veiligheid:
    • Letterlijk: Iedereen moet met vertrouwen de deur uit kunnen. De buurt waarin je woont moet veilig zijn. Verkeersveiligheid is belangrijk. En je moet op elk moment van de dag veilig met het OV ergens naartoe kunnen gaan.
    • Figuurlijk: Maar ook achter je eigen voordeur is veiligheid cruciaal.
    • Online: Digitale veiligheid hoort er tegenwoordig ook bij.
    • Preventie: Aandacht voor preventie is wat mij betreft heel belangrijk. Ik wil ook de komende vier jaar blijven benadrukken dat we met preventie verder kunnen komen dan met repressie. Voorkomen is beter dan genezen. Dat kost aan de voorkant mogelijk meer tijd, energie en geld, maar dat is op de lange termijn mijns inziens beter en goedkoper in termen van maatschappelijke kosten en baten.
    • Meteen oplossen: Onveilige situaties moeten altijd direct met voorrang worden opgelost! Natuurlijk moet er ook meteen voldoende aandacht en nazorg zijn voor de slachtoffers.
Dwarsverbanden

Wat heb ik in de afgelopen jaren bereikt?

Ik kan inmiddels terugkijken op mooie resultaten.

Moties en amendementen

Diverse moties en amendementen die ik heb opgesteld maken inmiddels de stad mooier (of dat gaan ze binnenkort doen).

  • Enkele moties van mij gaan over de bestrijding van eenzaamheid bij jongeren, over een digitale ‘knop’ om Zienswijzen gemakkelijker in te dienen bij de gemeente en over genderneutrale taal op de website van de gemeente. Dit zijn allemaal moties voor de inwoners van Zoetermeer.
  • Ik heb het via moties voor elkaar gekregen dat de informatie in de paragrafen Duurzaamheid en Toegankelijkheid in raadsvoorstellen voortaan beter ingevuld worden en dat de opzet voor de Rapportages Sociaal Domein niet zonder overleg met de gemeenteraad door het college gewijzigd werd. Dit zijn voorbeelden van moties die het raadswerk voor mij en mijn collega’s gemakkelijker maken en zorgen voor bewustwording bij raadsleden en ambtenaren.
  • Daarnaast heb ik met een amendement bij de Omgevingsvisie bereikt dat niet alleen werkenden, maar iederéén in Zoetermeer in aanmerking kan komen voor ‘een leven lang ontwikkelen’.
  • En zo heb ik bij de Jeugdzorg via een amendement bereikt dat er voortaan veel beter wordt gelet op de huisvestingslasten en de personeelskosten van het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden. Het is namelijk niet alleen belangrijk om te kijken of je kunt bezuinigen op de kosten voor jeugdhulp, maar ook om bij de organisatie zelf op de centjes te letten.
  • Dat moties en amendementen niet altijd worden aangenomen is ook niet altijd even erg. Soms bereik je meer achter de schermen dan ervoor en ik heb het idee dat ik regelmatig namens de fractie aandacht heb kunnen vragen voor verschillende onderwerpen, waardoor we in diverse dossiers ‘erger hebben kunnen voorkomen’. Een voorbeeld hiervan is mijn aandacht voor de Adviesraad Sociaal Domein.

Gat in de Markt
De sloop van de oude raadzaal aan de Markt heeft letterlijk een groot gapend gat achtergelaten. Dat gat is inmiddels sinds 2018 een open wond in de stad. En omdat de eerste poging om daar een woontoren te gaan bouwen mislukt is en het hele proces opnieuw moet, diende ik vlak voor de zomer van 2022 een motie in om voorlopig iets leuks met dat gat te gaan doen. Vanaf de zomer van 2023 kunnen alle Zoetermeerders genieten van een tijdelijke relaxplek in plaats van een bouwput.

Tegenbegroting

Ik ben trots op de tegenbegroting die we in 2019 met de gehele fractie hebben opgesteld. Ieder fractielid bleek zo haar/zijn expertise in deze tegenbegroting te kunnen laten gelden en samen kwamen we tot iets fenomenaals. Van die tegenbegroting hebben we echt een heel jaar profijt gehad.

Stoepen en stenen

– Ik heb het voor elkaar gekregen dat er stoeptegels zijn aangelegd in de Duitslandlaan. De wethouder verzette zich daar in eerste instantie tegen, maar door de aanleg van de stoep daar was in 2021 de Coronateststraat ook lopend goed bereikbaar.
– De stenen bij het Cadenzaplein (Oostwaarts) gingen steeds stuk en zijn inmiddels vervangen, onder andere door mijn aandacht voor dit onderwerp. Helaas was mijn aandacht onlangs wéér nodig. En ook op het Stadhuisplein zijn de stenen kapot.

Omgevingsvisie

In ‘mijn’ Werkgroep Omgevingsvisie zitten 10 personen, van binnen én buiten de partij. Dit zijn mensen met zeer uiteenlopende kennis van zaken over de vele deelgebieden van de Omgevingsvisie, zoals bijvoorbeeld vervoer en verkeer, waterschappen, duurzaamheid en stadsarchitectuur. Samen weten we heel erg veel over het fysieke domein. Zo laat ik me als raadslid door 10 personen adviseren over de Omgevingswet en dat is een mooie prestatie.

Netwerk

Waar ik de afgelopen vier jaar ook hard aan heb gewerkt is mijn netwerk in Zoetermeer. Dat is ten opzichte van vier jaar geleden aanzienlijk vergroot. In de eerste twee jaar van het raadslidmaatschap ben ik bij een ontelbaar aantal bijeenkomsten aanwezig geweest en daar heb ik vele Zoetermeerders ontmoet die zich met ziel en zaligheid inzetten voor Zoetermeer of voor de regio.

Tijdens de coronapandemie heb ik mijn aandacht noodgedwongen verschoven naar ‘digitale aanwezigheid’. Door doelbewust mijn aandacht daarbij eens op andere organisaties en (online) groepen te richten heb ik hele andere, nieuwe contacten aangeboord. En soms heb ik al het genoegen gehad hen in levenden lijve te ontmoeten.

Sociale media

Ik ben als beheerder van de diverse sociale media-accounts van de PvdA Zoetermeer blij dat we in Zoetermeer de politieke partij zijn met de meeste volgers op Facebook.

Website van PvdA Zoetermeer

Home

Wie is wie/Susanne Bout